Oferta Technikum nr 3 w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu
Technik hotelarstwa
Technik hotelarstwa to idealny kierunek dla osób komunikatywnych, chętnie pracujących w zespole. Absolwent kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe i gastronomiczne. W ramach wprowadzanej innowacji uczeń poszerzy swoją wiedzę z zakresu języków obcych, obsługi ruchu lotniczego i morskiego, ratownictwa wodnego i udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, savoir-vivre’u i kultury osobistej.
Przedmioty punktowane w procesie rekrutacji: język polski, język angielski, geografia oraz matematyka.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski i matematyka.
Technik fotografii i multimediów
Zdobędziesz wiedzę w zakresie podstaw fotografii i kompozycji obrazu, jak również technik fotograficznych, cyfrowych i multimedialnych.
Dowiesz się, jak działają urządzenia fototechniczne oraz poznasz zasady marketingu i reklamy usług fotograficznych. Będziesz specjalistą zajmującym się fotografowaniem i realizacją projektów multimedialnych. Będziesz potrafił wykonywać i publikować internetowe projekty multimedialne. W przyszłości będziesz mógł realizować swoje plany pracując w studiach fotograficznych, redakcjach prasowych, telewizji, agencjach reklamowych i wydawniczych itp.
Możesz też kontynuować naukę na studiach wyższych.
Przedmioty punktowane w procesie rekrutacji: język polski, język angielski, geografia oraz matematyka.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski i matematyka.
Technik eksploatacji portów i terminali
Ukończenie tego kierunku daje ci szerokie możliwości pracy w portach
i terminalach lotniczych, morskich, kolejowych, samochodowych, żeglugi śródlądowej, działach transportowo-spedycyjnych przedsiębiorstw zarówno w kraju jak i za granicą. Praktyki zawodowe będziesz realizował w centrach logistyczno-dystrybucyjnych, agencjach obsługi portów lotniczych, terminalach osobowych i towarowych, lotniczych, kolejowych, samochodowych oraz w przedsiębiorstwach przemysłowych i handlowych. Jako absolwent możesz zatrudnić się w charakterze personelu pokładowego na stanowisku stewardessa/steward, w przedsiębiorstwach logistycznych, spedycyjnych, transportowych, agencjach obsługi portów morskich i lotniczych.
Przedmioty punktowane w procesie rekrutacji:
język polski, język angielski, geografia oraz matematyka.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym:
język angielski i matematyka.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
W czasie nauki zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach związanych z kompleksową organizacją i obsługą gastronomiczną oraz różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Poznasz m.in. specyfikę funkcjonowania firm cateringowych, zakładów żywienia zbiorowego, restauracji.
W dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych poznasz tajniki zawodu i zostaniesz profesjonalnie przygotowany do przyszłej pracy oraz podjęcia studiów wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności.
Przedmioty punktowane w procesie rekrutacji: język polski, język angielski, biologia oraz plastyka.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski i matematyka. Drugi język: język niemiecki.
Technik usług fryzjerskich
Kwalifikacje zawodowe, nabyte w procesie kształcenia umożliwią Ci pracę w zakładach fryzjerskich, w teatrach i na planach filmowych, a także przy pokazach mody. Rozpoczynając naukę w naszej szkole zostaniesz przygotowany do wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów, strzyżenia, stylizacji i zmiany koloru oraz wykonywania projektów fryzur.
Przedmioty punktowane w procesie rekrutacji:
język polski, język angielski, język niemiecki, matematyka oraz plastyka.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski i matematyka.